TARİH ÖĞRETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR

2016-2017 Eğitim- Öğretim Yılı

2016-2017 T.C. İnkılap dersleri etkinliklerle dolu çok renkli derslerdi. Bu etkinlikler benim ve sınıfımın dersi daha iyi anlamasını sağladı. İlk olarak Kurtuluş Savaşı’ nı müziklerle işledik. Kendi grubumuzla bir müzik seçip hikayelerini araştırdık. Daha sonra Lozan Antlaşması hakkında münazara yaptık. Son olarak da “Taş Mektep” adlı filmde güzel bulduğumuz sahneleri canlandırdık ve yeni de bir karakter ekledik. Bütün bu etkinlikler sınıf olarak konunun aklımızda kalmasını sağladı ve çok zevkli bir deneyim yaşattı. Ben sezon boyunca dersten çok memnun kaldım ve konuları öğrendiğimden emin olduğumu bilmek beni mutlu ediyor. Her şey için, Pelin hocamıza çok teşekkür ediyorum:)         Bora Başlar 11-D 189

Bu yıl boyunca, tarih derslerinde birçok yeni bilgi öğrendim ve dersler çok verimli geçti. Özellikle

yaptığımız etkinlikler ve kullandığımız materyaller çok yararlıydı. Aynı zamanda öğretmenimizin öğretim biçimi ve İlber Ortaylı’nın kitabından faydalanması öğrenmemize katkıda bulundu. Bu sayede tarih dersini ezberlemek yerine yorumlayarak öğrenmiş olduk. İncelediğimiz makaleler de çok eğiticiydi ve sentezleme yeteneğimizi geliştirdi. Kısaca bu yıl boyunca tarih dersi hem faydalı hem de eğlenceliydi, bunun sebebi ise öğretmenimiz ve kullandığımız kaynaklardı.

Irmak Bayır 9-A 205

Tarih öğretimindeki bakış açısı değişimleri ve tarih öğretimine yönelik çağdaş yaklaşımlar dikkate alınarak yıl boyunca tarih derslerinde öğrencilerimin aktif katılımını esas alan farklı projeler ve etkinlikler gerçekleştirilmiştir. 9. ve 11. sınıflar düzeyinde, tarih müfredatı doğrultusunda öğrencilerimizle tarih bilincinin geliştirilmesi, yaratıcı düşünce, farklı konuları birleştirerek sentez yapabilme, akademik düşünme ve yazma, takım çalışması ve iletişim becerilerini geliştirmek adına yıl boyunca farklı etkinliker yapılmıştır. Tarih derslerinde gerçekleştirdiğimiz çalışmaların bazıları aşağıda özetlenmiştir.

Tüm öğrencilerime tarih derslerindeki motivasyonlu katılımları, pozitif katkıları ve ortaya çıkardıkları birbirinden güzel projeler için teşekkür ederim.

Dr. Pelin Kohn

Proje Temelli Eğitim Tekniği