Okulumuzun 10. sınıf ğrencileri olarak coğrafya derslerimiz kapsamında “göç” konulu bir çalışma gerçekleştirdik.
Önce insanların yaşadıkları yerlerden neden ayrıldıklarıni araştırdık ve öğrendik. Bazıları baskı ve zulümden, savaştan kaçıyor, bazıları da zorunlu olarak antlaşmalar gereği yerini yurdunu terk ediyor. Coğrafi keşifler sonrasında dünyanın dört bir yanına dağılanlar ya da Afrikalı köleler gibi göçe zorlananlar var. Doğal afetlere maruz kalanlar, daha iyi yaşam koşullarını arayanlar, iş bulmak umuduyla başka diyarlara gidenler, bilimsel çalışmaları için imkan arayanlar, dünyayı değiştirenler var.
İç ve dış göçlerin yoğun yaşanadığı bir ülkede yaşıyoruz. Yunanistan’dan Türkiye’ye gelmiş olan mübadiller, Balkanlardan, Kafkasyadan, Kırımdan Afganistandan daha pek çok yerden ülkemize gelen göçmenler, ülkemizde yıllardır korumamız altında yaşayan Suriyeli mülteciler ve diğer sığınmacılar… Gelenler gibi gidenler de olmuş. Yıllar önce dedelerimiz Türkiye’d en Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine çalışmak üzere gitmişler. Ayrıca Mehmet Öz, Gazi Yaşargil, Aziz Sancar, Feryal Özel gibi buluş ve çalışmalarıyla insanlığa büyük hizmeti olanlar var. Türkiye çok beyin göçü veren bir ülke.
Sonuç olarak “göç” kompleks bir olgu. Küreselleşen dünyada göçmenlik siyasi, ekonomik toplumsal sonuçlarıyla dikkate değer bir tartışma konusu haline geliyor, karmaşık sorulara yol açıyor.
Göç ve göçmenlikle ilgili araştırmalarımızın sonucunda hazırladığımız posterleri okulumuzun giriş katında sergiledik. Bize bu çalışmamız sırasında yol gösteren coğrafya öğretmenimiz Emsile Arslan’a ve posterleri hazırlayan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
10. sınıfı öğrencileri
Zeynep İrem Kurtuluş, Terlan Doğan, Melis Nur Ağralı, Selen Danacı, Ayşe Alin Erkuş, Cem Doğan