“Dünya Su ve Dünya Ağaçlandırma Günü” etkinliklerini 22 Mart Cuma günü 6. ve 7. ders saatlerinde okulumuzun konferans salonunda 10/A ve 10/D sınıfları öğrencileri olarak gerçekleştirdik. Etkinlik, 10 A sınıfından arkadaşım Terlan Doğan’ın sunumu ile başladı. Sunum “Türkiye’deki Bitki Toplulukları ve Bitkilerden Faydalanma ”konusu ile ilgiliydi. Terlan, önce Türkiye’de yetişen bitki türlerinin genel özellikleri hakkında bilgi verdi. Sonra endemik bitkilerin ülkemizde nerelerde yetiştiğini açıkladı. Pembe erguvan, İstanbul nazendesi, İspir meşesi, Kazdağı göknarı, Sığla ağacı, Datça hurması, Anzer çayı gibi hepimizin ilgisini çeken endemik bitkilerin fotoğraflarını gösterdi. Bu bitkilerin bir kısmından kozmetik ve ilaç üretiminde faydalanıldığını anlattı. Daha sonra TEMA Vakfı’nca hazırlanmış olan ve ağaçlandırma çalışmalarının önemini vurgulayan bir video izledik. İzlediğimiz ikinci video “su tasarrufu ” ile ilgiliydi. Suyun tasarruflu kullanılmasına ait örnekler arasından sadece dişlerimizi fırçalarken suyu kapatırsak 1 yıl boyunca 8.000 ton suyu tasarruf etmiş olacağımızı da öğrenmiş oldum.
Etkinliğimiz “su ve bitki” konulu yarışma ile devam etti. 15 sorudan oluşan yarışmaya 3’er kişilik 4 grup katıldı. Soru aralarında müzik grubundaki arkadaşlarımız; Deniz Polat, Yiğit Kutlu, Başak Dinç, Yankı Özel, Yusuf Berke Güzel bizlere güzel şarkılar söylediler. Müzik dinletisiyle yarışma heyecanımız biraz olsun azaldı. Terlan’ın sunumunu ve videoları izlerken yarışma sorularını kolaylıkla cevaplamak için notlar almıştık. Derslerde öğrendiklerimizden ve aldığımız notlardan faydalanarak soruları cevapladık. “Su” ile başlayan sözcükleri yazma sorusu herkesin çok sevdiği ve kelime dağarcığımızın sınırlarını zorlayan bir soru oldu. Yarışma sonunda 10 D sınıfından Melisa Cebeci, Neva Bal ve Kaan Turhan’dan oluşan grup birinci oldu.
Sunum yapan arkadaşımız Terlan Doğan’a, ayrıca etkinlikleri planlayan ve bizi yarışmaya katılmaya teşvik eden coğrafya öğretmenimiz Emsile Arslan ve tarih öğretmenimiz Nihal Yazgan’a çok teşekkür ederim.
Zeynep İrem Kurtuluş
10/A